Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti

 

Misija Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti - UZUZ je puno uspostavlјanje i razvoj vladavine prave, poštovanje i unapređivanje pravnog okvira, kao i pozitivan uticaj na pravnu praksu iz perspektive ustavnosti, zakonitosti i zaštite osnovnih prava.

U ostvarivanju svoje misije UZUZ sprovodi sledeće aktivnosti:

 • inicira postupke pred Ustavnim sudom;

 • izrađuje predloge i nacrte opštih propisa i javnih politika, pokreće inicijative i pruža ekspertsku podršku u vezi sa unapređivanjem ustavnog i zakonodavnog okvira;

 • oragnizuje kampanje, kao deo zagovaračkog procesa i lobiranja;
  radi istraživanja i identifikuje mogućnosti za pobolјšanje pravnog sistema; 

 • sprovodi nadzor nad poštovanjem ustavnosti i zakonitosti, ostvarivanjem pravnih standarda u praksi i stanjem lјudskih prava;

 • organizuje stručne skupove, savetovanja i edukativne programe;
  pruža podršku građanima u ostvarivanju njihovih prava pred sudovima i drugim državnim organima;

 • bavi se podizanjem svesti i informisanjem građana o njihovim pravima;

 • vrši društveno organizovanje građana po metodi profesora Maršala Ganca, Harvard Kennedy School.

Sve aktivnosti Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti sprovodi profesionalno koristeći stručnost eksperata sa najvišim kvalifkacijama, znanjima i veštinama specijalizovanih za oblast različitih grana prava, uporednog prava, marketinga, društvenog aktivizma, lobiranja i medija.

 

dRUgi o nama

Ovo što je rođeno sa ovom inicijativom UZUZ-a za ocenu ustavnosti je najveći katalizator društvene svesti koji sam ja doživeo za 30 godina bavljenja privredom.
— Milan Knežević, Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća

64682599_2396714890551309_6633713542862209024_n.png

POTREBNA NAM JE TVOJA POMOĆ!

Potrebni su nam dobrovoljci koji će sakupljati potpise podrške u periodu od 23-30. juna (poželjno je da osoba može da skupi bar deset potpisa punoletnih državljana Republike Srbije. Naime, razlog sakupljanja potpisa je početak narodne inicijative koja za cilj ima da ograniči prikazivanje rijaliti programa u periodu od 6-23h na tri sata kao i uvođenje po pola sata kulturnog programa za decu i maloletne. Svi zainteresovani da pomognu u akciji mogu se prijaviti i više informisati na ovom LINKU.


Šta mi želimo da postignemo ovom narodnom inicijativom?

Želimo da propišemo zakonske limite, da se zabrani prikazaivnje rijalitija u vreme kada su deca izložena, samo tri sata dnevno da može rijaliti, pola saa dečijeg kulturnog programa, pola sata kulture za maloletnike i zabranu emitovanja rijalitija uživo, jer se tako ne kontroliše sadržaj!

Kako ćemo mi to uraditi?

Tako što ćemo u periodu od 23.06 do 30.06 uz pomoć građana i naših aktivista prikupiti 30.000 potpisa , kako bi naša narodna inicijativa postala zvaničan predlog zakona!


Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsednica Srbije u pokretu Marina Pavlić.

Građani moraju da stanu na put rijalitima!

Sada smo na ispitu kao društvo, jer će rijaliti postati zaštitni znak ovog vremena , a pravo pitanje je da li mi kao građani želimo da nešto što se zove "rijaliti" bude naš zaštitni znak !


Ovu godinu završavamo trijumfalno. Na naslovnoj strani Politike! Za nešto više od godinu dana javnog delovanja uspeli smo da Ustavni sud usvoji dve naše inicijative i sprečimo dalji neustavni izbor sudija i tužilaca. Prve dobijene bitke u borbi za ustavnost i zakonitost...


 Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je u Danu užvio da iza odluke Ustavnog suda da obustavi primenu pravilnika za izbor novih sudija, stoji namera da taj izbor ide preko pravosudne akademije, dok predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović tvrdi da je cilj te inicijative da se uspostave jasni kriterijumi.


Član Stručnog Saveta UZUZ-a i profesor Univerziteta u Varšavi, Marko St. Babić, na N1 televiziji.

"Imamo iste ljude u igri 20 godina. To je klasično prebacivanje loptice - ja tebi, ti meni - a to ne vodi ničemu pozitivnom i nikakvom daljem progresu (…) Drugo pitanje je imamo li političare ili državnike? Državnici daju ton, oni su predvodnici, a političari idu za narodom i slušaju glas naroda."


Predsednik UZUZ-a Savo Manojlović na N1 o Kosovu i Kataloniji:

- Pismo Briselu je jedno veliko ništa! Instrument za unutrašnju upotrebu.

- Stav vodećih zemalja EU o Kosovu je odavno poznat.

O IZNENAĐUJUĆIM činjenicama koje su vezane za Kosovo i Kataloniju više možete pogledati na linku ispod:


Gost: Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Radio televizija Bor ( RTV Bor)
Jedan od mnogih problema sa mobilnim operaterima je, kako navodi Savo Manojlović i problem tarifiranja:

,,Svaki započeti minut se zaokružuje, što znači minut i jedna sekunda naplaćuju se kao dva minuta. Što znači da i nije baš kompatibilno sa Zakonom o obligacionim odnosima da vi platite ono što i dobijete".


Konferencija Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti - UZUZ i Advokatske kancelarije Gecić Govore: - Bogdan Gecić, Advokatska kancelarija Gecić; - dr Katarina Golubović, YUCOM; - dr Vanja Bajović, docent Pravnog fakulteta u Beogradu i član Stručnog saveta Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti; - Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Savo Manojlović predsednik UZUZ-a za emisiju RTS-a Šta radite bre? 

"Ovo je zakon 'Kadija te tuži, kadija ti sudi'"


Forum "Da li Zakon o Privrednoj komori Srbije krši Ustav Srbije?" Organizovan od strane "Buisiness Info Group".

Moderator: Biljana Stepanović
Govornici:
- Milan Knežević, Asocijacija malih i srednjih preduzeća;
- Uroš Momirović, MONA;
- prof. dr Miodrag Zec, Filozofski fakultet;
- Savo Manojlović, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, UZUZ.


Predsednik UZUZ-a Savo Manojlović uzeo je učešće u:

Hobokenu, Nju Džersi – Na izložbi „Jasenovac – pravo na nezaborav”

- Kanonizacija i kontroverza oko Alojzija Stepinca, pitanje njegove odgovornosti i uloge u NDH bila je tema izlaganja Save Manojlovića. Više o izložbi i konferenciji možete naći u članku Politike:

Predsednik UZUZ-a za NSPM o (ne)penzionisanju profesora i (ne)ravnopravnosti u očima Ustava:
"U čemu je problem da se profesori koji to zaista zaslužuju angažuju ugovorom o delu? Zašto baš potreba da se tom profesorskom piramidom uokviri sva moć i status koju neko uživa u akademskoj zajednici? I kojom se to naučnom metodom – čiji bi tvorac trebalo da konkuriše i za Nobelovu nagradu, a zaslužio bi vala i tu profesoru bez odlaska u penziju – utvrdilo da samo u akademskoj zajednici u tim godinama može da se daje doprinos svojoj profesiji, ali samo uz privilegiju nepenzionisanja? Zašto to ne važi i za druge profesije? Ne krši li se time jedinstvo pravnog poretka i ne otvara li to mogućnost da i ovaj zakon padne na Ustavnom sudu ukoliko npr. neko udruženje koje se stara o zaštiti ustavnosti zatraži ocenu saglasnosti ovog rešenja sa Ustavom?"

-O tome da li je obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije ustavno i kakvi se motivi kriju iza toga više možete pogledati u članku RTS-a:

 

RTS

- Deo privrednika protivi se nametnutom udruživanju i smatra da komora ne zastupa njihove interese. Pridružilo im se i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti sa inicijativom u kojoj tvrdi da je neustavna odredba o obaveznom članstvu. Šta o tome kažu privrednici, a šta predstavnici komore:

 

“Prepoznali smo interes privrede da se obori jedan neustavni zakon i kao udruženje koje se bavi poboljšanjem zakonskih okvira, ustavnosti i zakonitosti odlučili smo da se pozabavimo tematikom obaveznog članstva u Privrednoj komori Srbije”, naveo je Savo Manojlović. “Tome treba stati na put pre nego što stupi na snagu”. Više o tome u Nedeljniku:

Izbor novih zamenika javnih tužilaca je stopiran do daljeg! Naime, Ustavni sud je prošle nedelje prihvatio inicijativu za pokretanje ocene ustavnosti i zakonitosti pravilnika o izboru zamenika tužilaca koju su podneli Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Alumni klub Pravosudne akademije. Detaljnije: