Nezavisno pravosuđe

jv.jpg

U okviru projekta nezavisnog pravosuđa, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je zajedno Alumni klubom Pravosudne akademije podnelo inicijative za zaštitu zakonitosti protiv:

  • Pravilnika o izburu tužilaca (pun naziv: Pravilnik o kriterijumima i merilima za vrednovanje rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca)
  • Pravilnika o izboru sudija (pun naziv: Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za sudiju koji se prvi put bira)

Ustavni sud Republike Srbije, na sednici 19. jula 2017. godine je donelo odluku o prihvatanju inicijative za ocenu zakonitosti Pravilnika o izboru tužilaca i donelo privremenu mere zabranu daljeg sprovođenja izbora tužilaca po neustavnom Pravilniku. Na taj način sprečen je dalji nezakonit izbor tužilaca.
 

Ovu godinu završavamo  trijumfalno.   Na naslovnoj strani Politike!  Za nešto više od godinu dana javnog delovanja uspeli smo da Ustavni sud usvoji dve naše inicijative i sprečimo dalji neustavni izbor sudija i tužilaca. Prve dobijene bitke u borbi za ustavnost i zakonitost.. .

Ovu godinu završavamo trijumfalno. Na naslovnoj strani Politike! Za nešto više od godinu dana javnog delovanja uspeli smo da Ustavni sud usvoji dve naše inicijative i sprečimo dalji neustavni izbor sudija i tužilaca. Prve dobijene bitke u borbi za ustavnost i zakonitost...

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je u Danu užvio da iza odluke Ustavnog suda da obustavi primenu pravilnika za izbor novih sudija, stoji namera da taj izbor ide preko pravosudne akademije, dok predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović tvrdi da je cilj te inicijative da se uspostave jasni kriterijumi.


Dostavljena odluka o zabrani izbora sudija UZUZ-u! Time je okončana mogućnost izbora sudija po nezakonitom Pravilniku. Više na:

Izrađen je nacrt novog Pravilnika o izboru sudija, nakon što je usvojena naša inicijativa o neustavnosti prethodnog. Još jedna dobijena bitka u zaštiti ustavnosti i zakonitosti. Idemo dalje... Više o tome na linku ispod: 


Ustavni sud Srbije prihvatio je inicijativu Alumni kluba Pravosudne akademije Srbije i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, i pokrenuo postupak... Više o tome možete pogledati na sledećim linkovima: 

N1
n1

novimagazin.rs takođe je pisao o aktivnostima Alumni kluba Pravosudne akademije i Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti: Alumni klub: Razgovaraćemo s VSS kako bi se prevazišli problemi zbog odluke Ustavnog suda... 

Dostavljena odluka Ustavnog suda kojom je usvojena naša inicijativa definitivno onemogućava dalji nezakonit izbor sudija.

n1

Novosti: Ustavni sud usvojio našu inicijativu o neustavnosti Pravilnika o izboru sudija. Doneta je i privremena mera o zabrani izbora po navedenom Pravilniku. Skupštinski odbor i porede toga nastavio postupak izbora.

B92: Pobedom u Novu godinu! Visoki savet sudstva donosi novi Pravilnik o izboru sudija nakon što je našom inicijativom sprečen dalji neustavan izbor sudija!

b92

Ovako očigledno nezakonit Pravilnik nije nikada ni trebalo da bude donet. Morao je biti povučen nakon što je Ustavni sud usvojio inicijative o neustavnosti Pravilnika o izboru tužilaca koji se biraju prvi put. A posebno je tragično što se iskazivala želja da se izbor "prošvercuje" na brzinu - kaže Savo Manojlović, predsednik UZUZ.

 


 Dobro je da predstavnici pravosudne i političke vlasti prihvataju konačno - makar i uz gunđanje - odluku o neustavnosti akata koju smo pokrenuli. Za razliku od prošlog puta nema najava da treba nastaviti sa neustavnošću i zakonitošću. - Za Politiku: Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Alumni klub Pravosudne akademije.

Iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti poručili su da je "insistiranjem na nezakonitom Pravilniku ozbiljno ugroženo funkcionisanje pravosuđa u zemlji". Više u Blicu: